Pàgines

18/1/22

Autopista (dibuixos automàtics 2018-2022)

 AUTOPISTA

Dibuixos automàtics (2018-2022) 

Exposició de Christian Inaraja 

28.01 - 12.03.2022 

Inauguració de l’exposició, divendres 28 de gener a les 19 h

A ACVIC Centre d'Arts Contemporànies (Sant Francesc, 1 Vic)



L’obra de Christian Inaraja és la d’un artista que no es resigna a la mera servitud de l’il·lustrador, ni tan sols quan realment ha d’il·lustrar allò que algú altre ha imaginat i escrit. Quan es dóna aquest cas, però, s’estima més utilitzar el text com un punt de partida per inventar allò que li suggereix aquest estímul verbal, de la mateixa manera que ho podria fer qualsevol estímul visual, auditiu o intel·lectual. Així, l’il·lustrador deixa de ser algú que dibuixa encadenat al text per esdevenir un artista visual que n’acompanya un altre de verbal en un mateix itinerari.

Inaraja és un artista que poa en la llarga tradició dels “ninotaires”, especialment brillant a casa nostra, però que despulla els seus dibuixos figuratius de la funció utilitària del ninot tradicional per donar-los una entitat pròpia que els fa ser independents de cap context extern. És aquesta llibertat conquerida el que li permet llançar-se a qualsevol forma d’experimentació, fins i tot quan se li requereix il·lustrar un text: el dibuix automàtic, per exemple, executat sense la premeditació racional de l’il·lustrador tradicional. En aquest cas, és l’assumpció profunda de la tècnica el que permet a l’artista una creació estèticament impecable sense la mediatització de la raó intel·lectual.

L’experimentació d’Inaraja fa pensar en la dels escriptors francesos de l’OULIPO (Ouvroir de littérature potencielle), que s’imposaven inusuals dificultats estimulants de la imaginació, com les de l’artista que aquí es desafia a dibuixar amb la mà que no li és habitual per descobrir-se unes potencialitats que ell mateix sabia que no sabia.

Inaraja ens recorda que la tècnica sense la imaginació és tan estèril com la imaginació sense la tècnica.

Miquel Desclot